enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3694
EURO
34,9629
ALTIN
2.325,75
BIST
9.071,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
19°C

İskân Nasıl Alınır

İskân Nasıl Alınır
17.12.2021
474
A+
A-

İskân nasıl alınır sorusunun cevabı sıklıkla merak edilir. Ev alırken dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri oturma izninin olmasıdır. Oturma izni olan evler için iskân ruhsatı verilir. İskân belgesi aynı zamanda yapı kullanma belgesi olarak da kullanılır. Bu belge inşaatların eksiksiz bir şekilde tamamlanması halinde verilir.

İskân nasıl alınır sorusunun cevabı da budur. Yapı kullanma belgesi binaların daire sayısı, taşınmaz malın taban alanı, yapının inşaat alanı, binada yer alan toplam kat sayısı, binanın yüksekliği, birim maliyeti ve toplam inşaat maliyet gibi etkenler iskanın nasıl alınacağını ve belgeyi alma durumunu değiştirir. Yapı kullanım belgesi verilirken binanın teknik özelliklerine de dikkat edilir. Örnek vermek gerekirse binanın ısıtma sistemi, kullanılacak yakıt türü, su tesisatı durumu, kullanılacak ortak kullanım alanı, döşeme teknikleri ve duvar döşeme malzemeleri gibi etkenler bu konuda önemli faktörlerdir.

İlgili Link: İnşaat Sektörü Fiyatlarını Etkileyen Ana Temel Çimento Değildir

Yapı Kullanım İzni 

İskân nasıl alınır sorusunun yanı sıra yapı kullanım izninin nasıl alındığı da merak edilir. Çünkü ev almak için yapı kullanım izninin olması şarttır. İmar Kanunu kapsamında inşaatı tamamlanan her yapı için kullanım izni almak zorunludur. İskân almak için yapı sahibinin gerekli birimlere başvurması durumunda binanın fiziki ve teknik özelliklerine bakılarak yapı kullanım izin belgesi verilir.

İnşaat ruhsatı alındıktan sonra 5 yıl içerisinde yapı kullanım izni alınması gerekir. Bu kısımda öz iskân nedir sorusu da akla düşüyor. Öz iskân, binanın henüz tamamlanmamış bölümleri için alınan izindir. Bu bölümlerin tamamlanmasının ardından iskân almak için gereken şartlar sağlanmış ise ön iskân alınan yerler için genel iskân alınabilir.

İlgili Link: Kireç Taşı Nedir

İskân Almak İçin Neler Yapmak Gerekir? 

İskân nasıl alınır sorusunu en iyi şekilde yanıtlamak için öncelikle iskân almak için neler yapılması gerektiğini bilmek gerekir. Iskan alınması için yapılması gerekenler inşaatı yapan kişinin sorumluluğundadır. İnşaattan sorumlu kişi belediyelerin imar müdürlüğü birimine dilekçe vererek iskân başvurusunda bulunur.

İskân nasıl alınır sorusu için başvurunun yapılmasının ardından belediyelerin göndereceği teknik ekipler tarafından birtakım kontroller yapılır. Eğer bina tüm şartlara uygun halde tasarlanmışsa ve belediyeye yatırılması gereken harçlar zamanında yatırılmışsa iskân belgesi verilir. Ancak harç ve ödenmesi gereken tutarlar ödenmemişse cezalar ile birlikte ödeme yapılır.

İskansız Daire Alınır Mı? 

İskân nasıl alınır sorusundan sonra iskansız daire alınır mı sorusu da merak edilir. İskan binaların oturum izni anlamına gelir. İmar kanunu gereğince tüm binaların iskan belgesinin olması şarttır. İnşaat sorumluları binayı satışa sunmadan önce iskanı almak zorundadır. Evi alan kişiler iskanın alınmadığını anlaması durumunda inşaat sahibinden veya firmasından şikayetçi olma hakkına sahiptir.

İskan olmaması durumunda hem ev sahibine hem de inşaat firmasına yüksek meblağda ceza ödemesi verilir.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.